Jdi na obsah Jdi na menu

Žďárský deník, Klášterní noc 2009

Aktuální zpravodajství z celého průběhu Klášterní noci se obejvilo v internetové verzi Deníku již v neděli ráno.

Obrazek

Klášterní noc přilákala stovky lidí

Žďár nad Sázavou - Další kulturní akce festivalu Slavnosti jeřabin, Klášterní noc, přilákala v sobotu stovky lidí.

Autor: Jana Ševčíková

Většina návštěvníků dorazila do zámeckého areálu již v šest hodin večer, aby se zúčastnila otevřené prohlídky Barokního umění ze sbírek Národní galerie v Praze.

 Odborný výklad nejen k vystaveným dílům, ale i k baroku jako celku, podal významný český historik umění Mojmír Horyna. „Je ale velmi těžké vyprávět o obrazech, když je mají lidé za zády a ne před očima,“ nechal se slyšet Horyna. Historikův výklad byl však natolik poutavý, že návštěvníci akce po skončení jeho výstupu exponáty, o nichž hovořil, ihned vyhledali.

„Líbilo se mi to. Nebylo to jen suchopárné popisování děl, ale i spousta zajímavostí z doby, kdy vznikala,“ podělila se o dojmy Hana Hořínková ze Žďáru.

Po zhlédnutí barokních unikátů se lidé vypravili do žďárské baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Tam je od půl osmé večer čekal koncert Tišnovského komorního orchestru a čtení úryvků z kroniky Cronica Domus Sarensis.

O dvě hodiny později se průvod účastníků vydal přes klášterní zahrady ke kostelu na Zelené hoře, kde se představil soubor barokní hudby Belladona Trio.

Ti, jež vydrželi na akci do tak pozdních hodin, měli navíc možnost dozvědět se díky Mojmíru Horynovi něco o ikonografii poutního kostela. Klášterní noc pak ukončil slovem na dobrou noc na přelomu soboty a neděle žďárský farář Vladimír Vojtěch Záleský.

 

Náhledy fotografií ze složky Klášterní noc 2009, Žďár nad Sázavou