Jdi na obsah Jdi na menu

Tišnovský komorní orchestr je neprofesionální smyčcové těleso, složené z hudebníků z Brna, Tišnova a okolí. V jeho řadách jsou také hudební profesionálové, a to buď jako stálí hráči, nebo účinkují jako hosté.

V roce 2006 oslavil orchestr 10 let svého působení.Obrazek

Za toto období přinesl posluchačům rozmanitý repertoár složený především z děl starých mistrů z období baroka a klasicismu, ale také díla soudobá, moderní.

Tišnovský komorní orchestr vystoupil na mnoha místech ČR, především však na jižní Moravě, v okolí Brna, Tišnova, Olomouce a Žďáru nad Sázavou. Za zmínku stojí také koncerty v Humenném, Snině a Seredi na Slovensku. Zúčastnil se také řady festivalů, a to například v Humpolci, Blansku, Bučovicích a Milovicích, pravidelně koncertuje na festivalu Setkání v Olomouci.

Tišnovský komorní orchestr se objevil také na několika záznamech z festivalových koncertů i v komponované pořadech a rozhovorech vysílaných Českým rozhlasem a Českou televizí.

Velkým potěšením pro celý orchestr jsou společná vystoupení s renomovanými herci, například s Gabrielou Vránovou, Alfrédem Strejčkem, Ladislavem Lakomým, Františkem Derflerem a vynikajícími sólisty Štěpánem Rakem, Jiřím Stivínem, Vítězslavem Drápalem, Vladislavem Bláhou, Martinou Macko a nově také s Václavem Hudečkem.

Zpestřením je spolupráce s různými pěveckými sbory, jako je Rastislav z Blanska, Svatopluk a FONS ze Žďáru a Královopolský chrámový sbor z Brna.

Do roku 2001 řídil orchestr Jiří Brychta, krátce Richard Kružík a posluchačka JAMU Hana Matušková. Od roku 2002 je uměleckým vedoucím Jaroslav Kolesa.