Jdi na obsah Jdi na menu

Žďárský deník

ObrazekŽďárský deník přinesl článek u příležitosti koncertu k výročí založení sboru Svatopluk. Ale nesmíte věřit všemu, co se tam píše, protože členové našeho orchestru tam určitě nejeli zazpívat!

Celý text najdete v příspěvku.

Svatopluk oslaví sto šedesát let své existence

Žďár nad Sázavou -  Lidové písně od současných i starších autorů, duchovní hudba či skladby dosud pochované v archivech zazní na nedělním koncertu pěveckého sboru Svatopluk.

„Koncert by měl být jakýmsi průřezem repertoáru několika posledních let. Zazpíváme písně, jež návštěvníci našich vystoupení už znají, stejně jako skladby, které publikum ještě neslyšelo,“ popisuje program dirigent sboru Jan Lán.
Na koncertě, který začíná osmého června v devatenáct hodin ve žďárském divadle, vystoupí nejen členové Svatopluku, ale také jejich četní hosté. Pro obyvatele okresního města nebude jistě neznámý dětský pěvecký sbor Žďáráček, dále zazpívají členové Tišnovského komorního orchestru nebo sólisté Leo Marian Vodička a Martina Macko.
„Vrcholem koncertu bude duchovní skladba Te Deum laudamus, jejímž autorem je žďárský rodák Antonín Hromádka, který se mimo jiné zasloužil o založení hudebník školy ve Žďáře. Tuto skladbu budeme zpívat společně s dechovým sextetem a členy Žďáráčku,“ říká Lán.
Koncert však nebude jedinou akcí na počest významného výročí, v rámci oslav již probíhá také výstava historických plakátů a dokumentů z historie sboru, kterou si lze prohlédnout až do šestého července v regionálním muzeu na Tvrzi.
Historie smíšeného pěveckého sboru Svatopluk sahá až do revolučního roku 1848, kdy se členové začali scházet nejprve jako čtenářský spolek za účelem národního a občanského uvědomění skrze četbu a hudbu. V roce 1863 přijal spolek název podle bájného velkomoravského knížete Svatopluka a od té doby s krátkými přestávkami v období světových válek funguje až dodnes.

Ševčíková Jana