Jdi na obsah Jdi na menu

VOX Tišnov

Hráli jsme již 5 let.

Na podzim letošního roku uplyne již pět let od okamžiku, kdy se tišnovské veřejnosti poprvé představil Tišnovský komorní orchestr.

Vyvrcholila tím snaha několika nadšenců, jejíchž koníčkem je hudba, která je oslovuje a která jim dává pocit uspokojení a radosti z jejího zprostředkování druhým.
S trochou nadsázky a zjednodušení můžeme říci, že na samém počátku vzniku tohoto komorního tělesa byl pan lékárník s panem inženýrem, kteří se po večerech scházeli a hráli si pro sebe, pro svou radost a potěšení. A protože zjistili, že existují ještě další jejich kamarádi, kteří si také rádi zahrají, brzy byli tři, čtyři. Následovala zákonitě myšlenka těleso rozšířit. To ale nebylo tak snadné, protože do hry vstoupily další faktory, hlavně nutnost "mít nějakou střechu nad hlavou". V tom se podařilo získat pochopení tišnovské ZUŠ, která rozrůstajícímu-se orchestru umožnila a stále umožňuje zkoušet ve svých prostorách. Za pět let své činnosti se počet stálých členů orchestru ustálil na deseti. Najdete v něm nejen amatérské hráče různých profesí, jako třeba lékaře, inženýry různého zaměření, matematiky, středoškolské profesory, ale i profesionály z řad učitelů uměleckých škol nebo dosud aktivní hráče. V našich řadách se můžete příležitostně setkati se studenty brněnské konzervatoře i s hráči profesionálních brněnských orchestrů, kteří sice nejsou stálými členy, ale mají k Tišnovu nebo k našemu orchestru nějaký bližší vztah. Členové nejsou pouze rodáci z Tišnova, ale angažují se v něm i hudebníci z blízké Lomnice nebo vzdálenějšího Brna. Protože fungování hudebního tělesa je velice dynamická záležitost, nebráníme se přílivu nových členů - fandů do "klasické" muziky, kteří jsou ochotni věnovat část svého volného času zkouškám a vystoupením.


Za dobu své dosavadní existence máme za sebou mnoho koncertů a zajímavých vystoupení; vzpomeňme třeba na spolupráci s herečkou Alenou Vránovou, účinkovali jsme s prof.Rakem a Alfrédem Strejčkem, zajímavá byla nahrávka koncertu pro stanici Vltava Českého rozhlasu. Nejbližším vystoupením bude koncert v Tišnově 9.května 2001.Uskuteční se v sále "Pod kinem" od 19.30 hodin. V úvodu koncertu posluchači uslyší Pachebelův Kanon, poté Sinfonii da camera F.X.Brixiho a Divertimento D-dur W.A.Mozarta. Druhá polovina programu je věnována moderním autorům XX.století ( Z.Lukáš: Canti, E.B.Britten: Simple Symphony).