Jdi na obsah Jdi na menu

Listy Pelhřimovska

Hudební slavnosti Vysočiny

Popularita slavností stoupá příčku po příčce vzhůru. Každý měsíc si humpolečtí milovníci klasické hudby přijdou na své. V rámci devátého ročníku Hudebních slavností Vysočiny se uskuteční čtrnáct koncertů klasické hudby. Termíny připravovaných koncertů by měly souhlasit, ale ve výběru hudebních těles ještě může dojít k některým změnám. Skálopevné jsou prozatím pouze tři první koncerty.

Tak trochu netradičně odstartoval devátý ročník Hudebních slavností Vysočiny, a to středečním koncertem Mandolínového orchestru Moravanu Brno. Malé ohlédnutí za loňským rokem provedl předseda Občanského sdružení pro rozvoj kulturních tradic Vysočiny a zároveň hlavní pořadatel slavností František Novák. "S klidným svědomím mohu říci, že úroveň hudebních slavností neustále stoupá. Mám možnost porovnávat kvalitu našeho festivalu s jinými, protože se často účastním jiných hudebních festivalů po celé republice. Důležité je hledat stále nová zázemí a exkluzivní účinkující. V loňském roce mě nejvíce zaujal květnový národní festival, na kterém se sešla tři hudební tělesa, Humpolecký komorní orchestr, Pardubický komorní orchestr a Komorní orchestr akademie Praha. Vyjma národního koncertu, kde kapacita Spolkového domu nedostačovala, se potýkáme, i přes nízké vstupné, s nedostatkem diváků. Průměr na jedno představení se pohybuje kolem padesáti posluchačů. Hlavním cílem je na koncerty přilákat více posluchačů a především mladé publikum, které má vstupné zdarma."Jednotlivé koncerty celoročního festivalu jsou pořádány nejen v Humpolci, ale postupně se rozšířily i do mnoha měst našeho regionu. Na neprofesionální hudební tělesa se mohou těšit obyvatelé Jihlavy, Želiva, Žďáru nad Sázavou a Chotěboře. Slavnosti by stěží pořadatelé organizovali bez přispění mnoha institucí. Celkové náklady na plánovaných čtrnáct koncertů se totiž vyšplhají na téměř pětadevadesát tisíc. Na Fond Vysočiny sdružení podalo žádost o dvacet tisíc korun, městský úřad by měl přispět částkou pětadvaceti tisíc korun, městské kulturní a informační středisko pěti tisíci korunami a ministerstvo kultury pětatřiceti tisíci korunami. "Koncerty bychom chtěli v letošním roce pojmout trochu slavnostněji, protože letošní rok je vyhlášen rokem České hudby - nedílné součásti evropské kultury,"dodal František Novák.

Program:

20. února - Lhotecké smyčcové kvarteto

18. března - Tišnovský komorní orchestr

23. dubna - Kyjovský komorní orchestr

28. května - Komorní orchestr mladých Chotěboř

11. června - Humpolecký komorní orchestr

24. června - zahraniční soubor z FSU Jihlava

9. července - Kvinteto akademického orchestru Praha

27. srpna - Táborské smyčcové kvarteto

14. září - Helfertovo orchestrální sdružení Brno

8. října - Komorní orchestr akademie Praha

26. října - Musica sarensis Žďár nad Sázavou

25. listopadu - Comenius Jana Nerudy Praha

20. prosince - vánoční koncert Humpoleckého komorního orchestru nebo Bumova komorního orchestru a pěveckých sborů. Někteří účinkující svoji účast zároveň spojují s návštěvou různých historických památek v širokém okolí.