Jdi na obsah Jdi na menu

Exit 162: Když nestíhám, zkrátím smyčec

ObrazekMěsíčník města Velká Bíteš pojmenovaný podle sjezdu  na dálnici D1 jako Exit 162 přinesl ve svém prvním čísle roku 2008 rozhovor s naším vedoucím Jardou Kolesou.

Hned na druhé straně v přehledu celého čísla se objevila fotografie. Vlastní rozhovor, který vznikl po návštěvě šéfredaktorky MgA. Marcely Doubkové na jedné z našich prosincových zkoušek, se objevil potom uvnitř listu:

Obrazek

Když nestíhám, zkrátím smyčec

Strávila jsem s Tišnovským komorním orchestrem jeden večer. Nehrála jsem ani na housle nebo na violu,  nedoprovázela jsem na klavír, ale odpočívala jsem. Tentokrát s fotoaparátem v ruce  a zapnutým diktafonem.

Bylo co poslouchat a navíc jsem měla příležitost popovídat si s dirigentem  Jaroslavem Kolesou.

Zkouška orchestru skončila, co tím pro vás začalo?

Návrat do zítřejšího pracovního stresu. Každá zkouška je nejen pro mě "odpočinek", kdy vypadnu z běžného denního rytmu.

V orchestru jsou zajímavé profese, kde pracujete vy?

Jsem inženýr - programátor.

Jak souvisí vaše profese s hudbou?

Mozart byl taky programátor :-) jeho hudba je precizní. Je překvapující, kolik lidí s technickým vzděláním se věnuje hudbě.

Vzpomente si na místo, kde se vám nejlépe hrálo?

Nejfantastičtější koncert byl v loňském roce na Slovensku v pravoslavném kostele, kde byla úžasná atmosféra. Měli jsme trochu obavy z té dálky, z toho, jestli dojdou posluchači, ale bylo to úžasné. Měl jsem z výkonu orchestru výborný pocit. Vždycky vycítíte, jestli se hudba lidem líbí, vyčtete jim to z tváří.

Samozřejmě si vzpomínám i na jeden z koncertů ve Velké Bíteši, kde se sice nesešlo tolik posluchačů, ale zato byli velmi pozorní.

Trpí orchestr trémou?

Tréma souvisí s technickou úrovní muzikantů, vždy se objeví nervozita před vystoupením. Snažíme se, abychom si koncert užívali.

Jaké osobnosti jste již doprovázeli?

V listopadu jsme doprovázeli Václava Hudečka v Novém Městě a v Tišnově, před tím jsme hráli s kytaristou Vladislavem Bláhou, Jiřím Stivínem. V některých pořadech recitovali i herci, např. Ladislav Lakomý a Gabriela Vránová v Jaroměřicích na zámku.

Který hudební skladatel patří podle vás k Vánocům?

Adam Michna z Otradovic a jeho České tradiční Vánoce. Tedy české baroko.

My jsme ale připravili se smíšeným sborem mši hudebního skladatele Zdeňka Lukáše Radujme se všichni v pánu, kterou napsal ke 200.výročí vzniku Mše Jana Jakuba Ryby. Místy v ní zazní i Rybovka, ale jde o hudbu 21.století.

Co vám dělá radost?

Když se nám koncert povede a když lidé chtějí, abychom hráli.

Děkuji za rozhovor.

Obrazek