Jdi na obsah Jdi na menu

ČT2 Terra musica

Obrazek

Česká televize uvádí hudební magazín Terra musica. Pořadem provází Gabriela Demeterová.

Česká televize, ČT2, 27.06.2003, 22:00, Terra musica
 
Gabriela Demeterová uvádí hudební magazín plný zajímavých událostí
a osobností, tentokrát výlučně ze světa amatérského muzicírování. Artama a festival neprofesionálních hudebníků - Quintetto con mandolino - Heroldův klub a skladatel F. Malíř - Voxtet - Fejeton J. Moserové. Připravili: V. Sýkora, K. Borovička a R. Urban
Třinácté pokračování hudebního magazínu Terra musica se bude od ostatních dílů poněkud lišit. Gabriela Demeterová nás totiž tentokrát bude provázet výlučně prostředím amatérsky pěstované hudby.
Podíváme se na festival neprofesionálních hudebních těles, pořádaný institucí, zaštiťující amatérské hudební aktivity v naší republice - Artamou.
Tři inženýři, lékař a zámečník. To je profesní složení souboru čtyř kytaristů a hráče na mandolinu - Quintetto con mandolino, jehož portrét jsme natočili.
Jiří Herold byl violistou legendárního Českého kvarteta, ale i významnou osobností mezi houslaři, astronomy, astrology, ale třeba také v zednářském hnutí prvorepublikového Československa. Jeho jménem se nazývá sdružení pro podporu amatérského muzicírování - Heroldův klub. Na jednom z pravidelně pořádaných koncertů Heroldova klubu zastihneme i Dr.Františka Malíře, jenž se vedle svého nemuzikantského povolání po celý život věnoval ve volném čase komponování.
Voxtet je soubor šesti mladých lidí z Jihlavska, zpívajících podobnou hudbu a capella, jako kupříkladu známý profesionální Dobrý večer kvintet. Pozvali jsme je jako hudebního hosta do tohoto vydání našeho magazínu.
Fejeton o tom, jaký důležitý protipól vůči vyčerpávajícím pracovním aktivitám může pro člověka znamenat hudba, připravila především na podkladě vlastních zkušeností lékařka, překladatelka, politička (jedna z kandidátek na prezidenta republiky při poslední volbě) a v neposlední řadě také zdatná amatérská klavíristka Jaroslava Moserová.
 

Náhledy fotografií ze složky Terra musica 03